Geplaatst op 13 juli 2017.
Column Pak An: ‘Anpakken met ’n golden randjen’
We kregen als zwembad de geweldige mogelijkheid van stichting Pak An om een column te schrijven over Anpakken in de Achterhoek. Zij verspreiden hun columns via 180.000 Achterhoekse kranten, een prachtkans dus! De nieuwe en onafhankelijke stichting Pak An is medio mei 2016 opgericht door de ondernemingen Grolsch en De Feestfabriek (organisator Zwarte Cross). Het doel is om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Maatschappelijk effect: behoud jongeren platteland, toename werkgelegenheid, toename startende bedrijven, evenementen en zzp’ers. Een praktische insteek, gebaseerd op ‘noaberschap’.
Wat een eer dat wij onder de paraplu van deze stichting ook ons geluid over Anpakken in de Achterhoek mogen laten horen! Wanneer je de column over ons zwembad misschien net hebt gemist, lees het hier alsnog:
Anpakken met ’n golden randjen
‘Wat is het toch altijd schoon op jullie zwembad, de tuin is prachtig, alles ziet er fris uit, geen afval, oplettend en aardig personeel, heerlijk gezinsbad, wij komen zeker weer… ‘ Je wordt er soms verlegen van, zo positief zijn de reacties van buitenstaanders vaak op social media voor ons zwembad in Steenderen. Die verlegenheid zet zich echter al snel om in trots. Trots dat we toch maar effe een heus bedrijf runnen met z’n allen; een bedrijf van 180 medewerkers. Een bedrijf met vijf medewerkers in vaste dienst en 175 vrijwilligers!
Het mooie van ons ‘bedrijf’ is: iedereen doet waar hij of zij goed in is, al naar gelang tijd en kwaliteiten. En anpakken kunnen ze allemaal: bestuur, administratie, sponsoring, techniek, groen, patat bakken, schoonmaak, evenementen, zwemlessen, kiosk, communicatie, kassa en met als klap op de vuurpijl toezicht houden. We hebben maar liefst 28 vrijwillige toezichthouders die een pittige, officiële opleiding volgden om – altijd met een vaste medewerker – aan het zwembad te kunnen staan.
Zonder vrijwilligers is er simpelweg geen zwembad in Steenderen. Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers.
De één helpt een avond per seizoen, de ander een dag per week. Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid in Steenderen. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.
Uniek is de instelling van velen: ze hoeven niet op de foto, hun naam hoeft niet op facebook. “Loat mien moar gewoon mien gang goan.” De schoonmakers bijvoorbeeld, of de technici; weet jij wie ze zijn? Je ziet ze niet, je hoort ze niet. Je gaat naar huis na een heerlijke dag ploeteren en als je de volgende ochtend op de stoep staat, is het zwembad weer schoon, de boel draait, het water is warm, iedere dag… Die nuchterheid, die bescheidenheid, die saamhorigheid. Da’s anpakken in de Achterhoek, anpakken met ‘n golden randjen.
Column door Marjan Lijftogt.