Geplaatst op 30 oktober 2018.

Burg. Kruijffbad voegt onderdeel ‘survival’ succesvol toe aan zwemles

Bron: De Achtste Steen

Precies 65 kinderen zwommen begin september af in het warme buitenbad van Steenderen. Een flink aantal voor een buitenbad. Waarom is het zo populair? Op de website van het zwembad valt te lezen: het officiële ZwemABC, goed en goedkoop zwemles in warm water. Goedkoop en warm is duidelijk, maar wat maakt zwemles in Steenderen goed? Een interview met Esmee Evers, coördinator van de zwemlessen.

Esmee gaat bij het woord ‘zwemles’ eens goed rechtop zitten en na de eerste zin blijkt al hoe gedreven ze is om de zwemlessen in goede banen te leiden. “Leren zwemmen is geen kunstje, er zit zoveel theorie, techniek en opbouw achter.”

Survival-oefeningen

Tijdens het diplomazwemmen kreeg het zwembad een onaangekondigde inspectie van de zwembond. De inspecteur sprak lovende woorden over de aanpak en de techniek van de kinderen. “Ja, daar word je natuurlijk erg blij van”, aldus een trotse Esmee. “Die opbouw in de aanpak is ook  essentieel.”

Het zwembad is het afgelopen jaar gestart met het onderdeel ‘survival’. Een deel van de les is dat beginnende zwemmers zichzelf leren te redden in water, ze gaan zonder bandjes het water in. Esmee: “Laat ze maar ontdekken dat ze best aan de kant kunt komen zonder techniek, leer maar dat je heus zelf bovenkomt als je onder water gaat en dat je met drijven boven blijft. Natuurlijk gaat dit in kleine stapjes, afgestemd op het kind. Het belangrijkste is dat ze vertrouwen krijgen in het water, vertrouwen in de zweminstructeur, dan hebben we de helft al gewonnen tijdens de zwemles. Ouders zijn soms bang dat kinderen denken ‘oh dan kan ik zo overal het water inspringen’. Uiteraard leggen we aan de kinderen goed uit wat we waarom doen en het bijzondere is dat kinderen juist door die survival-oefeningen beseffen dat ze niet kunnen zwemmen.
Watervrij zijn, is ook van groot belang. Ouders kunnen daar veel in betekenen. Ga zwemmen met je kind, laat zien hoe leuk zwemmen is en speel met je kind in het water.”

De minimale leeftijd om met zwemles te starten in Steenderen is vijf jaar. Jongere kinderen kunnen meedoen aan Ouder-en-kind zwemmen. Esmee: “We laten kinderen die nog net geen vijf zijn ook wel starten als er ruimte is maar toch zien we vaak dat die allerjongsten het niet halen. Al zegt leeftijd niet alles hoor, ze moeten kracht hebben en nog belangrijker, ze moeten kunnen oefenen. De allerjongsten vinden oefeningen uitvoeren lastig en ze spelen maar wat in het water, aandacht erbij houden is lastig. Ach en aan de andere kant, je ziet het een jaar daarop eruit springen en pakken het dan vlug op.”

Ouders hebben haast

De discussie met ouders of het kind wel/niet aan afzwemmen voor A toe is, is soms lastig. “Ik snap niet altijd waarom ouders zo’n haast hebben, ja een praktische of financiële reden. Maar je wilt toch niet dat je kind het A-diploma krijgt terwijl een ervaren zweminstructeur aangeeft dat het niet verantwoord is. Bij ons gaat echt niemand met een onterecht diploma de deur uit. Geef het kind de ruimte om lol te krijgen in zwemmen, geef ze de tijd om het goed te leren, dat is zo belangrijk. Dring ook niet aan op het moment dat bandjes af mogen, geef ze de tijd. Ze moeten het verschil tussen een krachtige en een zwakke slag eerst gaan voelen, gaan begrijpen. Afgelopen jaar zag een kind nog de laatste zwemweek het licht, de bandjes konden af en het kind zwom zo weg en haalde het A-diploma. Geweldig.”

B en C in een zwemseizoen

Opvallend veel leerlingen hebben afgelopen seizoen zowel het B- als het C-diploma gehaald. Esmee: “Halverwege het seizoen bleek dat een grote groep B’tjes de stof van B al beheerste. Het is dan zonde om het daarbij te laten. We hebben gezegd, we gaan verder met C en zien wel hoe ver we komen maar de meesten konden het aan en hebben afgezwommen.“ Eigenlijk snijdt het zwembad zich hiermee zelf in de vingers want volgend jaar zullen er veel minder C’tjes zijn. “Tja, we houden er niet van om mensen aan het lijntje te houden, als ze het kunnen, kunnen ze het”, vindt Esmee. “Hopelijk gaan ze door dat gewonnen jaar weer door met Zwemvaardigheid. Wat wel opvalt is dat een groot deel van de groep die B en C heeft gehaald, in de winter na hun A-diploma is doorgegaan met de zwemclub. Dat is niet toevallig natuurlijk.”

Het zwembad gaat ook deze winter weer met de zwemclub naar het binnenbad. Esmee is een van de trainsters. “Iedereen met diploma A of hoger is van harte welkom! We verzinnen allerlei leuke oefeningen voor ieder niveau en soms houden we zwemwedstrijden. Je mag altijd een keer gratis meedoen om te kijken of je het echt leuk vindt. Het is leerzaam maar vooral heel gezellig en  afwisselend!”

Meer info: www.zwembadsteenderen.nl/zwemles

Lees ook en bekijk de prachtige foto’s: Zwembad Steenderen levert 65 topzwemmers af

Meer nieuws over zwembad Steenderen lees je hier… 

03 oktober 2020

Zwemclub – hele jaar door


Deel dit bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Openingstijden zwembad Steenderen 2020

Langer of korter open met mooi of slecht weer? Lees over het beleid achter onze ruime openingstijden…
Onweer? Ons onweer-protocol voldoet aan de landelijke norm… 

  Voorseizoen 18 april t/m 19 juli
Naseizoen 31 aug t/m 6 sept
Vakantie Midden
20 juli t/m 30 aug

Maandag gesloten 12.00 – 16.45 uur
Dinsdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Woensdag 09.00 – 20.15 uur 09.00 – 20.15 uur
Donderdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Vrijdag 07.00 – 08.00 uur
09.00 – 20.15 uur
09.00 – 20.15 uur
Zaterdag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur
Zondag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur

*De sluitingstijden zijn de tijden dat je uit het zwemwater moet, het zwembadcomplex sluit een kwartier later de poorten. 

Bijzondere dagen:
Koningsdag (maandag 27 april ) gesloten
Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) geopend van 09.00-12.00 uur
Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) geopend voor dauwzwemmen 06.00-10.00 u
Eerste Pinksterdag (zondag 31 mei) zondagsopening
Tweede Pinksterdag ( maandag 1 juni) zondagsopening

N.B:
Diploma-zwemmen zaterdag 5 september; dit houdt in dat er recreatief zwemmen is van 9.00 tot 10.00 uur, daarna is het zwembad gesloten.

TIJDENS SLECHT WEER KAN HET PERSONEEL BESLISSEN
DAT HET BAD (TIJDELIJK) GESLOTEN WORDT

Meer weten? Wat zijn onze tarieven? Of welke zwemlessen geven wij?