Geplaatst op 12 maart 2020.

Peutersurvival: nieuw op Zwembad Steenderen

Bewegen in water is leuk en ontspannen maar water kan ook gevaarlijk zijn! Op 3-jarige leeftijd zijn kinderen nog te jong om de zwemslagen aan te leren. Het is wel mogelijk om kinderen survivaltechnieken aan te leren die passen bij hun motorische ontwikkeling: Peutersurvival. In Steenderen pakken we nu ook deze succesvolle methode op, dit komt in plaats van ouder-en-kind-zwemmen.   

Peutersurvival – Easyswin-methode

Onze ervaren zwemlesinstructeur Esmee Evers is erg enthousiast: “Wie zoekt op Peutersurvival op YouTube vindt overal filmpjes van peuters die in een zwembad vallen, zich op hun rug draaien, om hulp roepen en zelfs zelf naar de kant peddelen. Het lijkt onwaarschijnlijk maar dat is nou precies wat jonge kinderen leren tijdens Peutersurvival. Naast de toename van de zelfredzaamheid van het kind tijdens noodsituaties is het survivalzwemmen ook een erg goede voorbereiding op het reguliere zwemlesprogramma.”

Het idee is ontstaan bij de Easyswim-methode, daar leren ze in diep water (130 cm) met een vestje aan te zwemmen, tijdens de lessen gaat het vest uit (survival) en het gebruik van de vier drijvers worden langzaam afgebouwd.

Esmee is blij met de nieuwe methode: “Wij gaan dit in Steenderen ook doen maar dan aangepast op ons zwembad. We werken ook met drijfmiddelen (niet met een vestje), dus dat is hetzelfde als in de reguliere zwemles, alleen ligt bij deze lessen de focus op het zelfredzaam worden. Bij de zwemlessen voor het ZwemABC willen we juiste de zwemslagen natuurlijk goed aanleren.”

Speelse lesmethode

Er staan bij Peutersurvival twee instructeurs op maximaal tien kinderen. De les word zo opgebouwd dat kinderen op een speelse manier watervrij worden gemaakt: te water gaan, onderwater-oriëntatie, ademhaling, bewegingsvormen etc. Er wordt gewerkt met veel materialen en ingespeeld op de belevingswereld van peuters.

Voorbereiding op zwemlessen

Het grote voordeel is dat een kind zichzelf al kan redden voordat het echt kan zwemmen, ook is het een goede voorbereiding op de reguliere zwemlessen. Esmee: “Met ouder-en-kind-zwemmen merkte je dat kinderen toch graag ‘veilig’ in de buurt willen blijven bij papa of mama. Met Peutersurvival zijn er geen ouders in het water waardoor het voor sommige kinderen makkelijker is om de grenzen te verleggen en kennis te maken met het (spannende) onbekende.” 

Let op: uw kind mag nooit zonder toezicht zwemmen zonder A-diploma op zak! Dus ook niet als het goed kan survivallen.

Peutersurvival op Zwembad Steenderen is op dinsdag van 17.00 – 17.30 uur. Het is voor peuters die vóór juli 3 jaar zijn geworden, tot en met 4 jaar.  Je kunt je hier aanmelden voor Peutersurvival. 

Peutersurvival in Steenderen.

Zweminstructeur Esmee Evers is enthousiast over Peutersurvival in Steenderen.

Wij hopen snel weer activiteiten te kunnen melden op de agenda voor zwemseizoen 2021


Deel dit bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Openingstijden zwembad Steenderen 2021

Van zaterdag 15 mei tot en met 19 september 2021 gaan de poorten open van het zwembad! Openstelling is alleen voor abonnementhouders. Dit in verband met COVID-19.

Lees hier de uitgebreide informatiebrief van onze voorzitter Jaap van de Vosse.

Bijzondere dagen en vakantieperiode:
23 mei – 1e Pinksterdag (zondag)
24 mei – 2e Pinksterdag (maandag)
17 juli t/m 29 augustus (zomervakantie)

Verdere invulling van de openingstijden zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt op deze pagina.

TIJDENS SLECHT WEER KAN HET PERSONEEL BESLISSEN DAT HET BAD (TIJDELIJK) GESLOTEN WORDT.


I.V.M. DE CORONA-MAATREGELEN KAN HET PERSONEEL BESLISSEN TIJDELIJK DE POORT TE SLUITEN.