Geplaatst op 25 juni 2020.

Zwembad niet open zolang ‘houd 1,5-meterafstandregel’ geldt

Het bestuur heeft helaas moeten besluiten dat ons prachtige zwembad niet opengaat zolang de ‘houd 1,5-meterafstandregel’ geldt. Alle abonnementhouders, zwemlessers en vrijwilligers zijn inmiddels op de hoogte gesteld per mail. 

[Update 25 juni]

De nieuwe regels die per 1 juli ingaan veranderen helaas niet veel voor ons als zwembad. Een korte reactie op de persconferentie, voor meer info zie nieuwsbericht van 14 mei onderaan de pagina:  

Voorzitter Jaap van de Vosse: “De 1,5-meter-afstand is nog steeds van kracht. Ouders en kinderen moeten nog gescheiden en bij het peuterbad moeten ouders 1,5 meter van het bad en van elkaar blijven. En 5 vierkante meter per volwassen zwemmer, dat betekent bij ons relatief kleine bad 40 mensen maximaal.”

“Verder is handhaven heel moeilijk mede gezien de denkbeelden die sommigen daarover hebben. Onze vrijwilligers hebben geen zin om politieagent te spelen. Wij hebben gezegd dat zolang de 1.5-meter-regel geldt, wij gesloten blijven en dat is nog steeds zo. Hoe enorm spijtig wij dat ook vinden.”  

Bedrijfsleider Simone Cremers vult aan: “We volgen de ontwikkelingen natuurlijk, en het blijkt nu ook her en der dat werken met een tijdslot zwemmers weerhoudt om te komen, dan wordt openhouden echt onbetaalbaar door de hoge kosten. Ik sta helemaal achter de beslissing van ons bestuur, hoe vreselijk ik het ook vind. Het is echt niet makkelijk, zeker met zo’n zonnige week achter de rug.”

[Nieuwsbericht 14 mei]

Het bestuur constateert dat het Protocol Verantwoord Zwemmen van de ZwembadBranche op ons zwembad niet te handhaven is doordat de organisatie grotendeels steunt op vrijwilligers. Het Protocol eist onder andere dat zwemmers van tevoren online reserveren, dat er speciale looproutes zijn, er een maximaal aantal aanwezigen is en ook mogen er geen volwassenen in de kinderbaden komen. Het is op ons zwembad praktisch niet te organiseren dat volwassenen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het risico op besmetting vindt het bestuur hierdoor te groot en de verspreiders van het virus zijn bovendien niet herkenbaar.

Voorzitter Jaap van de Vosse zegt hierover op 15 mei in de Gelderlander: “Anderhalve meter afstand houden, werken met een tijdslot, online reserveren, het zwembad ontruimen, schoonmaken en desinfecteren, speciale looproutes, geen volwassenen in de kinderbaden… Ruim 120 vrijwilligers houden het zwembad in Steenderen jaarlijks draaiende. Van hen is ongeveer 70 procent uitgewerkt en behoorlijk op leeftijd. Een groot deel zit in de risicogroep. Die mensen zijn niet bang, maar zoeken het gevaar liever niet op. Ze willen het risico vermijden om besmet te raken. We hebben uitgebreid overlegd, ook met de vrijwilligers, en besloten dicht te blijven. Moeilijk, dat was best een worsteling, maar we kunnen niet anders.’’

Het is al met al onmogelijk de veiligheid van de bezoekers, vrijwilligers en het personeel te garanderen. Zeker als er weer warme zomermaanden komen en de toeloop groot is. 

“We begrijpen dat het voor velen – net als ons – een grote teleurstelling is, maar de gezondheid van ons personeel, vrijwilligers en bezoekers is echt het allerbelangrijkste”, zegt Jaap. “We zien dat in veel sectoren discussie is over de precieze uitwerking van de 1,5-meterregel. Zodra we als bestuur denken dat de eisen zo veranderen dat het zwembad dit jaar nog beperkt open kan, bijvoorbeeld alleen voor abonnementhouders, dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen. We houden het nieuws dagelijks in de gaten en als het kan, gaan we er natuurlijk voor.”

Bedrijfsleider Simone voegt toe: “Wij als personeel vinden het zeker jammer, maar het is echt niet te handhaven als we volgens het Protocol voor de zwembaden moeten gaan werken! Hoe enorm graag we ook zouden willen. Ze weten nog niet eens wat het virus in het zwemwater precies doet. Ik vind het echt heeeeel erg jammer, vooral voor de gehele gemeenschap maar we kunnen echt geen risico’s lopen. Hopelijk zien we elkaar in goede gezondheid snel weer!”

Financiële bijdrage

Financieel gezien is dit besluit natuurlijk ook best lastig voor een zwembad dat geheel zelfstandig moet rondkomen, gelukkig is het voortbestaan van het zwembad niet in gevaar. Het beheer is erop gericht om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Jaap: “We hebben een paar mooie zomers gehad door het prachtige weer met duizenden extra bezoekers en hebben een financiële buffer. Deze klap komt fors binnen maar kunnen we aan.’’

De abonnementenverkoop was al stilgelegd. Van de mensen die inmiddels een abonnement hebben besteld, zal geen geld worden geïncasseerd. De betalingen waren ook nog niet gedaan. Abonnementhouders die gezegd hebben toch financieel te willen bijdragen, kunnen dat altijd doen in de vorm van een (extra) donatie. Lees hier meer… 

Van de Vosse: “We hopen dat zwemmers, vrijwilligers, dorpsbewoners, donateurs en sponsors ons allemaal blijven steunen, zoals ze dat al jaren doen. We hebben iedereen volgend jaar weer hard nodig om er een spetterend 2021 van te maken als de coronacrisis is overwonnen!”

Eenmalige donatie

Het bestuur en onze medewerkers krijgen zelfs af en toe vragen van mensen hoe ze kunnen doneren. Dus hierbij! Wil je ook eenmalig doneren? Maak je bijdrage over naar:

SCE beheer BV
IBAN NL54 RBRB 0896689565
ovv Eenmalige bijdrage

Meer nieuws over zwembad Steenderen lees je hier…  

03 oktober 2020

Zwemclub – hele jaar door


Deel dit bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Openingstijden zwembad Steenderen 2020

Langer of korter open met mooi of slecht weer? Lees over het beleid achter onze ruime openingstijden…
Onweer? Ons onweer-protocol voldoet aan de landelijke norm… 

  Voorseizoen 18 april t/m 19 juli
Naseizoen 31 aug t/m 6 sept
Vakantie Midden
20 juli t/m 30 aug

Maandag gesloten 12.00 – 16.45 uur
Dinsdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Woensdag 09.00 – 20.15 uur 09.00 – 20.15 uur
Donderdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Vrijdag 07.00 – 08.00 uur
09.00 – 20.15 uur
09.00 – 20.15 uur
Zaterdag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur
Zondag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur

*De sluitingstijden zijn de tijden dat je uit het zwemwater moet, het zwembadcomplex sluit een kwartier later de poorten. 

Bijzondere dagen:
Koningsdag (maandag 27 april ) gesloten
Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) geopend van 09.00-12.00 uur
Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) geopend voor dauwzwemmen 06.00-10.00 u
Eerste Pinksterdag (zondag 31 mei) zondagsopening
Tweede Pinksterdag ( maandag 1 juni) zondagsopening

N.B:
Diploma-zwemmen zaterdag 5 september; dit houdt in dat er recreatief zwemmen is van 9.00 tot 10.00 uur, daarna is het zwembad gesloten.

TIJDENS SLECHT WEER KAN HET PERSONEEL BESLISSEN
DAT HET BAD (TIJDELIJK) GESLOTEN WORDT

Meer weten? Wat zijn onze tarieven? Of welke zwemlessen geven wij?