Geplaatst op 28 maart 2018.
Zwembad Steenderen: het gaat goed, het blijft spannend
“Het Burg. Kruijffbad in Steenderen draait goed, toch blijft het voortbestaan ieder jaar weer spannend”, die boodschap gaf het bestuur van stichting SCE (beheer sporthal en zwembad) de 50 toehoorders mee op de jaarlijkse startbijeenkomst in De Pannevogel.
Het zwembad ontvangt dit jaar voor het laatst 37.500 euro subsidie van de gemeente Bronckhorst, daarna moet het op eigen benen kunnen staan. Voorzitter Frans Smit: “We hebben een reservepot opgebouwd in de jaren dat wij als stichting zwembad en sporthal draaiende houden. Maar als we niet meer inkomsten krijgen of nog minder kosten maken zijn we ook zo weer door die pot heen.”
Het (ook vrijwillige) bestuur van de stichting werkt hard aan verbeteringen zolang de subsidie er nog is. In de sporthal is een aanpassing gerealiseerd aan de warmte-installatie voor gebruik van de Aviko-warmte, de koelcel in de keuken van sportcafé ’t Wesseltje is vernieuwd en de gemeente heeft led-verlichting geplaatst in de kleedkamers en gangen. Op het zwembad is de chemicaliën-ruimte opnieuw ingericht, er zijn zonnepanelen geplaatst, de koelcel van de kiosk is vernieuwd, en er zijn 6 nieuwe toezichthouders geschoold. “Het is ongelooflijk hoe iedereen meewerkt om zwembad en sporthal draaiende te houden”, aldus Smit. Het (voorlopig) resultaat van het zwembad was in 2017 1.000 euro, voor de sporthal 4.000 euro. In de het exploitatieresultaat is een bedrag (spaarpot) voor onderhoud en noodzakelijk aanschaffingen opgenomen.
Voor de sporthal heeft het bestuur de komende periode flinke plannen. Er zijn wensen voor nieuwe verbindingsdeuren tussen de sporthal en sportcafé ’t Wesseltje, een serre aan het sportcafé en een vernieuwing de entree van de sporthal wordt vernieuwd.
Het zwembad krijgt een nieuw speelhuis, dit geld is beschikbaar gesteld door gymclub SGV. Deze Steenderense vereniging is opgeheven en het geld dat is overgebleven in de kas is geschonken aan stichting SCE. Het zwembad krijgt ook extra stoelen en parasols.
Vrijwilligers besparen 150.000 euro per jaar
Frans Smit: “Onze toekomst? Die is afhankelijk van de structurele beschikbaarheid en inzet van de vrijwilligers. Zonder hen wordt het een hopeloze zaak. Momenteel zijn er 150 vrijwilligers en zij realiseren met z’n allen momenteel een integrale besparing van €150.000 per jaar. Dat zijn besparingen in uren voor medewerkers, uitvoering, diverse werkzaamheden en materialen etc.”
De stichting en haar vaste medewerkers doen veel om nieuwe vrijwilligers te benaderen en vooral tevreden te houden. Bestuurslid Marijke Melsert vertelde op de startbijeenkomst over het uitgebreide vrijwilligersbeleid. ”De meesten hebben inmiddels een overeenkomst getekend, de omgangsregels zijn vastgesteld en er is een vertrouwenspersoon. Alle informatie is te vinden op de website onder het hoofdstuk vrijwilligers.”
Marijke Melsert: “We hebben vaste werkgroepen, Groen, Bouw, Techniek, Kiosk, Kassa, Snackverkoop, PR & Communicatie, Schoonmaak, Toezichthouders en de Activiteitencommissie. In diverse groepen zijn nog mensen nodig. Kom ook helpen. Nieuwe mensen hebben weer nieuwe ideeën, spreek elkaar aan. Alle vrijwilligers zijn standaard verzekerd via de gemeente Bronckhorst, bij calamiteiten, meld het, er is een eenvoudige afhandeling en je hebt geen eigen risico.”
[Presentatie bestuur: Informatieavond SCE 26 maart 2018]
Vrijwilligers aan het woord
Om de mensen te laten horen wat verschillende werkgroepen allemaal voor activiteiten uitvoeren kwamen tijdens de startbijeenkomst drie vrijwilligers aan het woord: Rob Harmsen, Annet Worm en Marjan Lijftogt.
Rob Harmsen is coördinator van de werkgroep Groen. “De groep bestaat momenteel uit 12 mensen, waarvan twee 80-jarigen zelfs die vrolijk op de knietjes het onkruid wieden. Voor het snoeien van de hagen en ander grof werk kunnen we nog wel een sterke kracht gebruiken. Verder zoeken we zeker nog twee onkruidwieders. We werken veelal op de maandagochtend omdat het zwembad dan gesloten is en we niet met de bosmaaier aan de gang willen als mensen liggen te zonnen. Onkruid wieden kan natuurlijk ook op andere momenten. En, voor onkruid wieden hoef je trouwens geen officiële vrijwilliger te zijn, dat kan iedere bezoeker doen”, besluit hij lachend zijn verhaal.
Annet Worm: “Ik ben vrijwillig toezichthouder, samen met 20 anderen. We werken altijd naast een vaste medewerker en zullen nooit alleen aan het zwembad staan. Het is prachtig werk, ik hou van de omgang met mensen. Het officiële certificaat toezichthouder krijg je niet zomaar, dat is best een pittige opleiding. Je leert hoe je een vol zwembad moet scannen, EHBO, BHV, zwemlessen, popduiken, reddend zwemmen, en dat herhaal je ieder jaar weer. Ik werk gemiddeld 4 uur in de week maar over die werkuren is overleg mogelijk. Ik vind het heerlijk om te doen.”
Marjan Lijftogt vertelde over de communicatie: “We hebben een nieuw teamlid voor de sporthal. Sylvia Breukink zal vanaf nu website en Facebook bijhouden hiervoor. Daar zijn we erg blij mee, het zwembad geven we veel aandacht, de sporthal sneeuwde soms onder en dat moet natuurlijk niet. Sylvia komt vaak in de sporthal dus dat is perfect. Het zwembad heeft een website met alle benodigde informatie voor bezoekers (54.628 pageviews in 2017) en verder Facebook Zwembad Steenderen (921 volgers), Twitter (275 volgers), Instagram (223 volgers) en een nieuwsbrief (265 abo’s). Persberichten gaan naar scholen en kranten. Verder verspreidt de werkgroep flyers bij diverse evenementen. De flyerbrigade mist nog bezorgers in Zutphen, Doetinchem en Dieren. “Werk je bijvoorbeeld bij een (groot) bedrijf of doe je iedere week boodschappen in die ene supermarkt, geef je mailadres door, we mailen je de flyers door en jij hangt ze op. Iedere extra flyer helpt.”
[Wil je ook aan de slag voor het zwembad en/of de sporthal? Hier lees je meer…]
Enquête onder dagjesmensen
Behalve de PR-werkzaamheden presenteerde Marjan Lijftogt ook de resultaten van een enquête die in 2017 onder dagjesmensen is gehouden, dus diegenen die een los kaartje kochten. In het kort de resultaten:
De meeste mensen die een kaartje kochten komen van buiten de gemeente Bronckhorst, goed nieuws: binnen die cirkel heeft men dus grotendeels een abonnement. Verder bleek dat veel mensen over ons zwembad horen via mond-tot-mond-reclame, ook dat is positief: alleen tevreden mensen vertellen enthousiast over het zwembad natuurlijk.
Genoemde verbeterpunten
De onderstaande verbeterpunten werden door de dagjesmensen genoemd (met tussen haken reactie van het zwembad):
Netheid: toiletten vaker controleren bij drukte (deden we al maar moeten we dus nog scherper op zijn)
Zwembad:
– minder grote banden als het druk is (is inderdaad een regel maar zullen we nog scherper op zijn);
– vloer in het ondiepe mag gladder (dit is bekend maar het is wettelijk verplichte dikte van de verfkorrel tegen uitglijden, wellicht een bordje met uitleg erbij?);
– zitmogelijkheden bij het ondiepe deel (bewust niet, krijg je picknick-plekken en dus troep bij het bad);
– apart rookgedeelte (wordt over nagedacht, roken aan het zwembad mag sowieso niet)
Tijden:
– we moesten al voor 17 uur het zwembad uit (we communiceren nu sluitingstijd 16.45 uur, dat is duidelijker)
– kiosk langer open (met mooi weer kiosk zeker open, we werken met vrijwilligers die al veel tijd opofferen, wil je blijven eten met minder weer, bel of overleg)
– tot 18.00 uur open ipv 17 uur (dat lukt niet op dinsdag en donderdag ivm zwemles – weekend te duur)
– maandag open als het warm is; bij warm weer flexibeler openingstijden hanteren (bij extreme hitte kunnen we dit overwegen maar gemiddeld is het echt onbetaalbaar, schept veel onrust en levert weinig op, en aan de andere kant: wij sluiten bewust nooit bij minder weer dus er is altijd duidelijkheid)
Terrein:
– meer schaduw; meer stoelen, grotere speeltuin (worden alle drie gerealiseerd in nieuwe seizoen 2018)
– spiegel in dameskleedkamer (niet, al spiegel bij wc en buiten, anders opstopping in kleedkamer)
Niet uitvoerbaar genoemde punten (of er moet een pot met goud worden aangeleverd):
– duikplank, 25 meter bad erbij, water nog warmer (warmer dan 29 graden?), ruimer peuterbad, extra kleuterbad, hele zomer open, van 07.00 – 22.00 uur, entree goedkoper, grote glijbaan…
Vooral veel positieve punten
Gelukkig bleek uit de enquête dat er van de dagjesmensen vooral heel veel positieve geluiden te horen waren:
– Personeel: 2 personen aan het bad, goed en alert toezicht, vriendelijk personeel en vrijwilligers
– Terrein: mooie lig- en speelweide, leuk verzorgd (struiken met gezichten), gezellig, prima
– Netheid: alles netjes, schoon, overzichtelijk, netjes verzorgd, goed onderhouden in vergelijking met andere zwembaden
– Zwemwater: heerlijk qua temperatuur
– Algemeen: heel leuk zwembad, keuze zon/schaduw goed, goede faciliteiten voor kleine kinderen, leuke activiteiten, voelen ons welkom, hulde aan alle vrijwilligers
….. en de mooiste opmerking was: een top zwembad, dikke 10!
[Presentatie: PR en enquête: Werkgroep Communicatie Presentatie]
Actieve activiteitencommisie in Steenderen
Tonny Geverinck van de activiteitencommissie mocht na de koffie de presentaties tijdens de startbijeenkomst afsluiten met een enthousiast verhaal over de succesvolle activiteiten die het zwembad in Steenderen zo speciaal maken. Er zijn weer mooie plannen gemaakt. “De nieuwe zwemmarathon was een groot feest en gaat zeker weer door dit jaar, er komt een leuke opening aan op 21 april. Wij zijn natuurlijk een commissie waarbij we helemaal erg veel hulp nodig hebben, opbouwen, entree, medailles uitreiken, ontbijt maken, vuurkorven aanhouden… Bijzonder fijn hoeveel mensen ons vorig jaar hebben geholpen. Bedankt! Ook dit jaar hopen we dat het weer gaat lukken. Al is het een uurtje, één avond met de zwemvierdaagse, echt alle hulp is welkom!”
Iedereen kan zich opgeven via Simone Cremers, zie ook: www.zwembadsteenderen.nl/vrijwilligers.
Welke activiteiten zijn vorig jaar allemaal voorbij gekomen en wat gaan we dit jaar doen? Bekijk de mooie presentatie van Tonny (de presentatie was echt nog veel mooier met vele foto’s en video’s maar is nu aangepast anders werd downloaden op deze website haast onmogelijk):
[Overzicht 2017 Vooruitblik 2018 AC – aangepaste versie]
Frans Smit vulde snel nog aan: “Er staat ook nog een mooie actie van de Lionsclub Bronckhorst op de planning, dat is dus buiten de activiteitencommissie om, maar dat wordt zeker ook een bijzondere activiteit met badeendjes.”
Vier stellingen
Aan het slot van de avond werd het publiek nog vier stellingen voorgelegd. “Wij hebben als stichtingsbestuur natuurlijk een beeld hoe wij het beleid moeten voeren maar we horen ook graag uw mening hierover”, aldus Frans Smit.
> Stelling 1: Stichting SCE is een vrijwilligersorganisatie en hoeft geen winst te maken
Reacties: Winst niet, maar de spaarpot die nu wordt opgebouwd is essentieel. Stichting wordt door bestuur goed gerund, als een bedrijf met een goed evenwicht in inkomsten en uitgaven.
> Stelling 2: De jaarlijkse subsidie van de gemeente eindigt in 2019 en kan eenvoudig door donaties en sponsoren worden opgevangen
Reacties: eenvoudig zeker niet, Steenderen heeft niet veel industrie in vergelijking tot sommige andere zwembaden. Er gebeurt nu veel in goederen en natura, ook dat is geweldig welkom. Club van 100 kan nog groeien, donateursactie misschien volgend jaar weer. Nieuwe ideeën voor inkomsten zijn altijd welkom.
Een opmerking uit de zaal was ook: waarom krijgen zwembaden die het niet goed doen wel subsidie en wij niet meer, ze zouden ons zwembad extra kunnen steunen als waardering voor al ons werk.
> Stelling 3: Bij langere openingstijden wordt er meer gezwommen en dat is goed voor de opbrengst
Reacties: Nee, kost alleen maar geld is de ervaring. Vaste tijden betekent duidelijkheid voor iedereen, geen onrust bij medewerkers en vrijwilligers ook open met minder weer. Abonnementhouder krijgt nu 100% waar voor zijn geld, weet waar je aan toe bent,. Je staat nu nooit voor een dichte deur.
> Stelling 4: Het bestuur moet uit professionele bestuurders bestaan
Reacties: De korte stilte die volgde na deze stelling zei al genoeg, tot iemand riep: “dat hebben we toch” en een luid applaus volgde. Wel waarschuwde het bestuur dat ook op de lange termijn mensen nodig zijn, niet iedereen blijft nog jaren, we moeten bestuurders houden met hart voor de zaak, denk daar vast over na voor de toekomst.
Cirkel rond
Het was een succesvolle avond met veel informatie en discussie. Frans Smit sloot af met: “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, we zijn enorm trots op wat we hier met z’n allen neerzetten met alle vrijwilligers maar natuurlijk moet er ook nog een applaus komen voor onze geweldige vaste medewerkers die net zo hard mee vechten”, en dat applaus kwam zeker. Waarop bedrijfsleider Simone Cremers riep: “Dan wil ik ook een applaus voor jullie allemaal, alle onmisbare vrijwilligers die zoveel werk doen”. En een vrijwilliger kon niet achterblijven natuurlijk: “Tot slot dan nogmaals de handen op elkaar voor de enorme inzet van ons geweldige bestuur.” De cirkel was rond, de saamhorigheid was wel weer duidelijk, op naar een prachtig zwemseizoen en een mooie sportieve afsluiting in de sporthal.
- Frans Smit
- Rob Harmsen met Marijke Melsert
- Annet Worm (links)
- Tonny Geverinck
- Marjan Lijftogt met huisfotograaf Jan Oostland