Geplaatst op 29 september 2017.

Zwembad Steenderen in vakblad Zwembadbranche 

Er staat een prachtig artikel over ons zwembad in ZwembadBranche, hét belangrijkste vakblad van de zwembadenwereld. Dat je dan dit leest: “Wat meteen opvalt is een prachtig buitenzwembad met ideale voorzieningen en een nette en frisse uitstraling. Een fijn zwembad om te bezoeken voor zowel jong als oud. Maar het is niet alleen een prettig zwembad, het is ook een duurzaam zwembad.”

Hoe trots kunnen we zijn dat we als voorbeeld worden genoemd voor vele buitenzwembaden in Nederland! En wat een mooie afsluiting ook voor onze afscheidnemende Bert-Jan. Bekijk hier het artikel in het magazine… 

De tekst vind je ook hieronder: 

Maximale energiekosten en het milieu belasten voor aangenaam zwemwater? Dat kan ook anders!

Een actueel thema in de zwembranche is energiebesparing en verduurzaming. Zo ook bij het Burgemeester Kruijff zwembad in Steenderen. Met een aantal investeringen en toepassingen is het zwembad gelukt om de energierekening te verlagen en de onderhoudskosten te drukken. Maar hoe heeft men dat nu precies aangepakt? Bert-Jan Westendorp, allround manager, vertelt enthousiast over de energiebesparingen, verduurzaming (zowel op technisch gebied als op personeelsvlak) en het voldoen aan regelgeving.

Bezoekers worden bij binnenkomst in het Burgemeester Kruijff zwembad hartelijk begroet door gediplomeerde lifeguards en vrijwilligers. Wat meteen opvalt is een prachtig buitenzwembad met ideale voorzieningen en een nette en frisse uitstraling. Een fijn zwembad om te bezoeken voor zowel jong als oud. Maar het is niet alleen een prettig zwembad, het is ook een duurzaam zwembad. De aanleiding om het bad duurzaam te maken was alweer een tijd geleden toen er een lek werd geconstateerd in de chloortank en er moest worden nagedacht over een herinrichting van de machinekamer. Uit onderzoek was inmiddels gebleken dat de reparatie van deze tank het zwembad de das om zou doen. Dit omdat er simpelweg onvoldoende saldo was. Het stichtingsbestuur, de medewerkers en de vele vrijwilligers dachten na over besparingen en alternatieven. Dat bleek reëel en bovendien duurzaam en energiebesparend.

Samen sterk

Een eventuele sluiting van het zwembad sloeg in als een bom. Vele vrijwilligers staken de koppen bij elkaar en de oprichting van Stichting Sport Cultuur en Educatie (SCE), een stichting voor de exploitatie van het Burgemeester Kruijffbad en Sporthal Het Hooge Wessel, was een feit. Onder dit stichtingsbestuur zijn verschillende besparingen doorgevoerd, waarbij de inzet van de vele vrijwilligers bewonderenswaardig is. Ze wisten stuk voor stuk hun expertise op vakkundige wijze in te zetten op diverse gebieden. Denk hierbij aan de kassa, schoonmaak, onderhoud van groen en techniek. Onder het motto ‘vele handen maken licht werk’ groeven enthousiaste sterke vrijwilligers zelf de grondsleuf voor het watertransport van het zwembad naar Aviko.

Betrokken vrijwilligers vervingen de chloor- en zuurtank door dubbelwandige varioboxen. Dit leverde een aanzienlijke besparing van de vaste lasten op. Het vervangen van tanks door varioboxen gebeurde in overleg met de Omgevingsdienst, die officieel goedkeuring gaf waarmee het zwembad gegarandeerd voldoet aan de wet- en regelgeving. Deze goedkeuringsbrief prijkt in de machinekamer van het zwembad. Een investering van ruim 25.000 euro kon hierdoor voorkomen worden.

Samenwerking met Aviko

De door vrijwilligers gegraven grondsleuf is bedoeld voor de samenwerking met de buurman Aviko voor het verwarmen van zwem- en douchewater. Een aangename zwemwatertemperatuur is zo’n 29 graden, maar om dit te kunnen bewerkstelligen moeten boilers en/of ketels op volle toeren draaien. Dit kost veel energie. In Steenderen wordt de restwarmte van aardappelverwerker Aviko in de vorm van condenswater naar de machinekamer van het zwembad gepompt. Een warmtewisselaar beoordeelt of het nodig is om het zwemwater bij te verwarmen. Deze aanwezige warmtewisselaar is al jaren in gebruik. Bij een watertemperatuur beneden de 29 graden wordt er ‘bijverwarmd’. Is het water nog prima op temperatuur, dan wordt het teruggepompt.

De kosten hiervoor bedroegen € 6.000. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers was de investering voor deze voorziening laag. Inmiddels is er een jaarlijkse besparing aangetoond van 3.300 m3, waarmee de terugverdientijd komt op circa drie jaar. Deze ‘Aviko warmtevoorziening’ wordt niet alleen gebruikt voor het zwembadwater, maar eveneens voor de nieuwe douchewatervoorziening. Ook hier wordt het water voorverwarmd, zodat er minder energie wordt verbruikt. Een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

[Lees ook: Kijkje achter de schermen Burgemeester Kruijffbad]

Elektriciteitsbesparing

Pompen zijn voor zwembaden ‘elektravreters’ die het milieu en de energierekening op de proef stellen. In Steenderen zijn oplossingen toegepast die de rekening hebben gehalveerd. Bij het Burgemeester Kruijffbad zijn frequentieregelaars op de pompen geplaatst waardoor er aanzienlijk minder elektra wordt verbruikt. Op het dak van de kleedruimten kwamen bovendien zonnepanelen. Een ‘groene’ manier om aan energie te komen. Door deze voorzieningen werd totaal 40.000 kilowattuur per jaar bespaard op de energierekening. Een combinatie van financieel voordeel en het leveren van een bijdrage aan een beter milieu. Met recht dus een win-win situatie. Maar niet alleen de energierekening wordt laag gehouden. Door te werken met vrijwilligers worden ook de personeelskosten gedrukt. De inzet van vrijwilligers is zelfs een must om alles draaiende te kunnen houden. En natuurlijk zijn de zwembadbezoekers in Steenderen evengoed gegarandeerd van de aanwezigheid van gediplomeerde toezichthouders. Naast de aanwezige betaalde vaste medewerker, is er een (tevens gediplomeerde) vrijwilliger aanwezig. Daarnaast hebben zo’n 28 vrijwilligers inmiddels het diploma lifeguard behaald. Voor het Burgemeester Kruijffbad zijn deze vrijwilligers van grote waarde, zonder hen en de duurzame maatregelen was het zwembad er immers niet meer geweest.

Meer nieuwsberichten over ons zwembad lees je hier…  

 

03 oktober 2020

Zwemclub – hele jaar door


Deel dit bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Openingstijden zwembad Steenderen 2020

Langer of korter open met mooi of slecht weer? Lees over het beleid achter onze ruime openingstijden…
Onweer? Ons onweer-protocol voldoet aan de landelijke norm… 

  Voorseizoen 18 april t/m 19 juli
Naseizoen 31 aug t/m 6 sept
Vakantie Midden
20 juli t/m 30 aug

Maandag gesloten 12.00 – 16.45 uur
Dinsdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Woensdag 09.00 – 20.15 uur 09.00 – 20.15 uur
Donderdag 09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
09.00 – 16.45 uur
19.00 – 20.15 uur
Vrijdag 07.00 – 08.00 uur
09.00 – 20.15 uur
09.00 – 20.15 uur
Zaterdag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur
Zondag 10.00 – 16.45 uur 10.00 – 16.45 uur

*De sluitingstijden zijn de tijden dat je uit het zwemwater moet, het zwembadcomplex sluit een kwartier later de poorten. 

Bijzondere dagen:
Koningsdag (maandag 27 april ) gesloten
Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) geopend van 09.00-12.00 uur
Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) geopend voor dauwzwemmen 06.00-10.00 u
Eerste Pinksterdag (zondag 31 mei) zondagsopening
Tweede Pinksterdag ( maandag 1 juni) zondagsopening

N.B:
Diploma-zwemmen zaterdag 5 september; dit houdt in dat er recreatief zwemmen is van 9.00 tot 10.00 uur, daarna is het zwembad gesloten.

TIJDENS SLECHT WEER KAN HET PERSONEEL BESLISSEN
DAT HET BAD (TIJDELIJK) GESLOTEN WORDT

Meer weten? Wat zijn onze tarieven? Of welke zwemlessen geven wij?