Geplaatst op 29 maart 2019.

Zwembad Steenderen: “Komende jaren zijn bepalend”

“We komen in een nieuwe fase”. Voorzitter Jaap van de Vosse sprak waarschuwende woorden tijdens de drukbezochte informatie-avond van Stichting SCE – beheer zwembad en sporthal in Steenderen. “Er is absoluut geen reden tot paniek, we hebben de zaken goed voor elkaar, maar er moeten ook echt weer nieuwe mensen opstaan om het goede werk voort te zetten. De komende jaren zijn bepalend voor de toekomst.”

Zo’n 75 mensen kwamen maandagavond op de bijeenkomst af van Stichting SCE in De Pannevogel: hoe staan we ervoor, wat zijn de plannen? Voorzitter Jaap van de Vosse – hij nam als vice-voorzitter het stokje over van Frans Smit – startte met een terugblik op het succesvolle seizoen van 2018: veel bezoekers door de lange warme zomer, het speeltoestel van SGV, een geluidsinstallatie door de badeendjesrace van de Lions Club, automatisch beregening in de bloemperken en een overdekte opbergruimte bij de machinekamer. In de sporthal kwamen mooie schuifdeuren tussen ‘t Wesseltje en de sporthal, led-verlichting op verschillende plekken en diverse schilderswerkzaamheden zijn verricht.

Spaarpot

Van de Vosse: “De warme zomer zorgde voor 25.000 euro meer omzet dan gemiddeld. Dat lijkt veel maar de komende jaren moet er ook onderhoud plaatsvinden: opnieuw coaten van het grote bad, nieuwe filters en een nieuwe bodem in het kleuterbad; alle grote investeringen van tienduizenden euro’s. Uiteraard hebben we daarvoor al een flinke spaarpot opgebouwd maar met een koude zomer teren we snel in op die spaarpot, dan moet er geld bij. Zeker nu de 37.500 euro jaarlijkse gemeentesubsidie is gestopt. Veel ruimte is er dus niet.” Hij benadrukt dat de sporthal en het zwembad het samen moeten doen. “De inkomsten van de sporthal helpen het zwembad”. Zo staat er een serre op de planning bij de sporthal, wat het inhuren van de sporthal nog aantrekkelijker moet maken voor grote evenementen.

Van de Vosse is positief maar ook voorzichtig: “De vergrijzing is onze achilleshiel, diverse vrijwilligers vinden het na vijf jaar hard werken welletjes, zelfs drie bestuursleden stoppen aan het eind van dit seizoen. We zijn echt afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, als die inzet zo blijft tot nu toe dan kunnen we nog lang plezier van het zwembad hebben.”

Communicatie verbeteren

Bestuurslid Marijke Melsert nam na de duidelijke uiteenzetting van Jaap het woord over de enquête onder deelnemers aan zwemlessen en aquasporten. “Zo’n 50 formulieren werden ingevuld. Gelukkig zijn het vooral veel positieve geluiden; ga zo door, fijne begeleiding, kinderen kunnen goed zwemmen nu, heerlijk zwembad, warme zwemwater etc. Dat houden we natuurlijk vast. Ook waren er verbeterpunten waar we zeker mee aan de slag gaan. Als belangrijkste verbeterpunt werd de communicatie genoemd. Ik ben erg trots dat Simone en haar team naar aanleiding van de enquête zelf een aantal concrete actiepunten hebben opgesteld.”

Dat actiepuntenlijstje ziet er zo uit:

– Minder vakantieopname door medewerkers tijdens het hoogseizoen en dus meer continuïteit
– Betere werkdrukverdeling; vaker een heel weekend vrij in plaats van een dag; tijd voor bijtanken
– Communicatietraining medewerkers – het team gaat een workshop volgen
– Betere overdracht onderling – tijd voor inplannen
– Leerlingvolgsysteem voor ouders en medewerkers wordt gedigitaliseerd
– Mogelijkheid voor ouders om medewerkers te spreken (meer ruimte tussen zwemlessen)

“We zijn hierdoor met z’n allen vol vertrouwen dat het komend seizoen beter gaat. Na het seizoen houden we weer een enquête om te kijken of het is verbeterd.“

Activiteiten komend seizoen

Na de koffiepauze maakte Jantine enthousiast de plannen van de activiteitencommissie bekend:

Openingsfeest 19 april
– 3x Dokkie Disco
– Bandenrace
– Dauwzwemmen met ontbijt op Hemelvaartsdag
– Bommetjeswedstrijd
– Zwemvierdaagse
– Koffie drinken voor banenzwemmers laatste vrijdag
– Slotfeest 8 september (traditiegetrouw een week voor de kermis in Steenderen)
– Nieuw: Caribbean Night

De commissie deed een oproep aan verenigingen die hun kwaliteiten willen tonen tijdens activiteiten of misschien zelfs een middag iets willen organiseren. Bijvoorbeeld tijdens een zwemvierdaagse een demonstratie geven of een spel in het zwembad of op de ligweiden regelen. Muziek tijdens een evenement? “Het mag echt van alles zijn, laat het maar weten”.

Nieuw: Caribbean Night

Helaas staat de zwemmarathon niet meer op het programma. “Ons team is nu echt te klein om dit op poten te zetten. Het is veel werk en financieel levert het weinig op.” Gelukkig is er een nieuw plan in de maak: een Caribbean Night in juli of augustus. De datum is nog niet bekend. Er wordt een compleet draaiboek gemaakt en zodra er een warme zaterdagavond aan zit te komen dan wordt het plan uitgerold. “Mensen die nog ideeën hiervoor hebben, zijn zeker van harte welkom.”

“Evenals nieuwe commissieleden”, vult commissielid Petra aan. “Het geeft veel voldoening om iets te doen voor het zwembad, het is altijd gezellig en we hebben veel plezier. Ook leer je heel veel nieuwe mensen kennen dus als je nieuw bent in Steenderen is dat een goeie tip”.

Vrijwilligers

Marijke nam het stokje weer even over om iets over de opzet van de werkgroepen te vertellen. “We blijven het roepen: er moeten echt vrijwilligers bij om het voor iedereen houdbaar te houden.” Wie en waar? Alle werkgroepen met hun coördinators kwamen nog eens voorbij. Op onze vrijwilligerspagina vind je ook alle info! Kijk of er iets voor jou tussen zit, ieder uurtje is welkom, het hoeft echt niet gelijk een halve dag per week.

Donateursactie in mei

Om meer stabiliteit in inkomsten te creëren nu het flinke bedrag van de gemeentesubsidie wegvalt, start het bestuur in mei een grote donateursactie in Bronckhorst West; huis-aan-huis-verkoop in Steenderen, Toldijk, Baak, Olburgen en Rha. Wie wil een straat voor zijn of haar rekening nemen? Aanmelden graag bij Nicole Koekkoek via nksce@outlook.com. Er is bewust gekozen voor een hele actiemaand zodat iedereen zijn eigen tijd kan indelen. Vooraf is er voldoende communicatie zodat de bevolking goed op de hoogte is. Ook komt er een info-avond om alle wervers te informeren over de gang van zaken. Donateur worden kan nu ook alvast natuurlijk: Formulier Aanmelden als donateur (pdf)

Voorzittershamer

Frans Smit sprong bij de start van de vragenronde snel naar voren om nog wat mooie woorden te richten aan zijn opvolger Jaap: “Ik heb de afgelopen 5 jaar met veel plezier aan onze hoofdopdracht opdracht gewerkt, ‘het voortbestaan van ons mooie zwembad’. We zijn in het diepe gesprongen maar hebben de klus met verve opgepakt. Het verschil met ons begin en hoe we er nu bij staan, zal iedereen zijn opgevallen. Dat is het resultaat van grote betrokkenheid en inzet van personeel, vrijwilligers en niet te vergeten de financiële steun van donateurs, sponsors en overige weldoeners. Ik ben blij dat jij de voorzittershamer van mij hebt overgenomen. Jij hebt je als medebestuurder maar vooral ook als ‘werkpaard’ van het bestuur enorm ingezet voor de realisatie van onze opdracht en het resultaat mag er zijn. Het overgrote deel van dat resultaat komt wat mij betreft op jouw conto. Ik wens jou, het bestuur, onze medewerksters, alle vrijwilligers en alle anderen die de doelstellingen de Stichting een warm hart toedragen, een glanzende toekomst.”

Vragenronde

Uiteraard volgde er na alle informatie nog een vragenronde voor alle toehoorders.

> Vraag: Zijn er extra sponsoringsmogelijkheden door de twee grote bedrijven in Steenderen: Aviko en Friesland Campina?

Reactie: De Aviko doet al echt enorm veel natuurlijk, ze zijn altijd bereid om mee te denken en te helpen. Friesland Campina heeft het hoofdkantoor elders, de betrokkenheid is daardoor misschien ook minder maar we kunnen wel aankloppen voor producten tijdens evenementen bijvoorbeeld.

> Vraag: Is staffelsponsoring misschien een optie? Een kleiner bedrag betalen maar als er tekorten komen dan garant staan voor een groter bedrag, zeker interessant voor kleinere ondernemers misschien?

Reactie: We zullen alle opties bekijken uiteraard. Kleinere bedrijven in de omgeving steunen ons ook al geregeld, zowel met sponsoring als in natura, via producten en arbeid. Vergis je ook niet op de druk die het MKB al heeft van diverse verenigingen die om sponsoring vragen.

Fout bezig met subsidies

Een aanwezige merkt fanatiek op: “De gemeentepolitiek is volgens mij echt fout bezig met die subsidies. Het is belachelijk dat ze zoveel subsidie gaan stoppen in stenen in plaats van mensen”. Zijn buurman vult aan: “Ja, absurd dat een nieuw project in Steenderen tonnen subsidie kan krijgen, terwijl de subsidie voor het zwembad stopt, dat is een veel kleiner bedrag voor veel meer mensen. Waarom wordt dat zo slecht verdeeld?” Een instemmend ‘gehum’ in zijn omgeving volgt. 

Jaap reageert: “Tja, ik verdeel de subsidies niet. Het lastige is dat als de gemeente ons subsidie geeft, trekken de andere zwembaden in de gemeente natuurlijk ook aan de bel. Wij blijven uiteraard in nauw contact met de gemeente maar we moeten het voorlopig echt zonder subsidie doen, dat is de realiteit en daar zetten we ook volledig op in. Als we het zonder kunnen redden, staan we sterk. Wie weet wat de toekomst nog weer mogelijk maakt. We blijven met de gemeente in contact.”

> Vraag: Wat als er geen nieuwe bestuursleden komen, gaan jullie dan met z’n tweeën verder?

Antwoord Jaap: “Dat zal dan moeten maar ik ga er echt vanuit dat het goed komt.” Marijke Melsert haakt in: “Ik vind dat nogal positief, we zoeken al twee jaar naar opvolgers en ze zijn er nog steeds niet, dus ik deel dat optimisme inmiddels niet meer als ik eerlijk ben.”

Jaap: “Nou ja, als ik het recht voor de raap moet zeggen: als er niemand komt dan vindt men het blijkbaar geen probleem dat het zwembad ophoudt met bestaan. Toch weiger ik dat te geloven. Het grote werk is gedaan de eerste vijf jaar. Dat was echt een mega-klus. Nu is het een kwestie van doorzetten en onderhouden. Ik heb soms het idee dat mensen denken dat bestuurslid zijn heel moeilijk is maar dat valt reuze mee. Kom gewoon eens praten!”

Zwembadquiz

De avond werd vrolijk afgesloten met een heuse zwembadquiz. Hoeveel water zit er in het zwembad? Hoeveel openluchtzwembaden telde Nederland in 2012? Marion wist het meest en ging met de duikbril naar huis! Alle overige deelnemers kregen een pen als troostprijs.

Een vruchtbare avond! En zoals een aanwezige terecht opmerkte bij het naar huis gaan: “Ik ben enorm trots op wat er bereikt is, wat er nu staat. Dat moeten we zeker zo houden, we hebben een prachtig zwembad!”

Niets aan toe te voegen: op naar een mooi zwemseizoen met al die mooie mensen!

Alle presentaties van de avond vind je hierInformatieavond 25 maart 2019 (PowerPoint).

Let op: onze voorverkoop loopt tot en met zondag 31 maart – meer info… 

En de foto’s als bewijs dat het een zeer geslaagde avond was!
(Heb je bezwaar tegen een foto laat het weten dan wordt het gelijk verwijderd)


Deel dit bericht

Inschrijven nieuwsbrief

Openingstijden zwembad Steenderen 2024

Van zondag 28 april tot en met zondag 29 september 2024 gaat de poort open van het zwembad!

** Op dit tijdstip is geen permanent toezicht aanwezig van het badpersoneel op het peuterbad. Het gebruik van het peuterbad is dan ook op eigen verantwoordelijkheid.

! Tijdens slecht weer kan het personeel beslissen (tijdelijk) de poort te sluiten.

Maandag
13.00 – 16.45 uur
Let op! alleen in zomervakantie >
Recreatief zwemmen
Alleen de maandagmiddagen extra geopend tijdens de zomervakantie regio midden
12.15 – 13.00 uurMBVO
Meer Bewegen Voor Ouderen
18.00 – 18.45 uur Zwemclub
(tijdens de zomervakantie geen zwemclub)
19.00 – 19.45 uur Aqua Sport
20.00 – 20.45 uur Aqua Bootcamp
Dinsdag
9.00 – 10.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
10.00 – 11.00 uur Banenzwemmen
vanaf 14 jaar
9.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
11.00 – 14.00 uur Schoolzwemmen
(Tijdens zomervakantie geen schoolzwemmen)
11.00 – 16.45 uurRecreatief zwemmen
19.00 – 20.15 uurRecreatief zwemmen
19.30 – 20.30 uurBorstcrawlcursus
Woensdag
9.00 – 10.00 uur Banenzwemmen
vanaf 14 jaar
10.00 – 11.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
9.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
11.00 – 14.00 uurSchoolzwemmen
(Tijdens zomervakantie geen schoolzwemmen)
11.00 – 16.45 uurRecreatief zwemmen
17.00 – 19.00 uurZwemles A
19.00 – 20.15 uurRecreatief zwemmen
Donderdag
9.00 – 10.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
10.00 – 11.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
9.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
11.00 – 14.00 uurSchoolzwemmen
(Tijdens zomervakantie geen schoolzwemmen)
11.00 – 16.45 uurRecreatief zwemmen
19.00 – 20.15 uurRecreatief zwemmen
Vrijdag
7.00 – 9.00 uur ‘Vroege Vogels’ Banenzwemmen
vanaf 14 jaar
(Tijdens zomervakantie geen ‘Vroege Vogels’ Banenzwemmen)
9.00 – 10.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
10.00 – 11.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
9.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
11.00 – 14.00 uurSchoolzwemmen
(Tijdens zomervakantie geen schoolzwemmen)
11.00 – 16.45 uur Recreatief zwemmen
17.00 – 19.00 uurZwemles B/C/ Zwemvaardigheid 1 & 2
19.00 – 20.15 uurRecreatief zwemmen
Zaterdag
9.00 – 11.00 uurZwemles A
11.00 – 11.30 uurGuppy Zwemmen
12.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
12.00 – 16.45 uurRecreatief zwemmen
Zondag
10.00 – 16.45 uurPeuterbad**
(Voor baby(‘s)/peuter(s) samen met ouder(s)/verzorger(s))
10.00 – 11.00 uurBanenzwemmen
vanaf 14 jaar
11.00 -16.45 uurRecreatief zwemmen
laatste update: 16-3-2024

Bijzondere dagen en vakantieperiode:
Zondag 5 mei ’24 – Bevrijdingsdag – Gesloten

Donderdag 9 mei ’24- Hemelvaartsdag – geopend van 6.00 – 12.00 uur

Zondag 19 mei ’24 – 1e Pinksterdag – geopend van 10.00 – 16.45 uur

Maandag 20 mei ’24 – 2e Pinksterdag – geopend van 10.00 – 16.45 uur

Zaterdag 13 juli t/m zondag 25 augustus ’24 – Zomervakantie Midden – zie tabel hierboven.

Donderdag 12 september (Kermis) ’24 – vanaf 16.45 uur gesloten
Vrijdag 13 september (Kermis) ’24 – geopend van 9.00 – 11.00 uur voor banenzwemmen – ’s avonds géén zwemlessen!
Zaterdag 14 september (Kermis) ’24 – geopend van 9.00 -11.00 uur voor banenzwemmen – géén zwemlessen!

Zaterdag 28 september ’24 – Diploma zwemmen – 10.00 – 11.00 uur banenzwemmen – daarna gesloten voor andere zwemactiviteiten